Gratis ontwikkeladvies zit vol!

gratis loopbaanadvies man op kruispunt

Wat klanten zeggen:

 

“Dit ontwikkeltraject heeft me mijn ogen geopend. Wat ben ik hier blij mee. Een cadeautje voor mezelf!”. (Harry)

 

“Wat een eye-openers hebben de ontwikkelgesprekken met jou me opgeleverd. Ik weet nu precies wat ik wel wil en kan en heb het lef gekregen om mijn eigen pad te kiezen. ” (Frits)

Op 1 december 2020 waren er weer gratis ontwikkeladviestrajecten beschikbaar. Nu 55.000 (in maart 22.000) en het traject had een looptijd tot half 2021. Dit ontwikkeladvies was voor werknemers in loondienst, flexwerkers, maar ook zelfstandigen en zzp’ers konden gebruik maken van deze subsidieregeling en een gratis ontwikkeladvies volgen bij een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Met zo’n ontwikkeladvies krijg je beter zicht op jouw mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Als loopbaanprofessional kijk ik dan met je mee naar wat je wilt en kijken we vervolgens samen naar hoe je daar kunt komen. De verwachting gezien het feit dat het vorige traject binnen een maand vol was, was dat het hard zou gaan. Echter de vraag heeft alle verwachtingen overtroffen. Binnen een dag zat het vol.

Advies voor zowel werkzoekenden, werkenden als zzp’ers

Het succes van deze trajecten geeft aan dat er in deze onzekere tijd zowel voor mensen met werk, werkzoekenden maar ook voor zzp’ers, veel behoefte is aan gerichte loopbaanbegeleiding. De toekomst van de arbeidsmarkt is onzeker. En mede door de coronamaatregelen en de gevolgen daarvan vragen veel mensen zich af of ze nog wel willen en kunnen blijven doen wat ze nu doen. Maar ook wat ze eventueel nog méér zouden willen en kunnen. Die vragen zijn nu precies de vragen waar ik als loopbaanprofessional mensen bij begeleid.

Het succes van beide regelingen toont aan dat er een duidelijke behoefte is aan wat wij als loopbaanprofessionals aanbieden. Daarom is ook nu weer een vervolg een hele logische stap. We hopen dat de politiek dit wederom op zal pakken. Echter uit eigen ervaring weet ik dat veel mensen met loopbaanvragen zitten en bereid zijn om hun loopbaan verder onder de loep te nemen. Helaas vinden ze het ook best lastig om de stap te zetten naar een loopbaanadviseur. Het mooie is dat de opgezette campagne dit verlangen aan de oppervlakte heeft gebracht, deze behoefte bevestigt én daadwerkelijk een groot aantal mensen in beweging heeft gebracht.

Door Corona is veel werk blijvend veranderd!

De Coronamaatregelen met o.a. gedwongen thuiswerken heeft de behoefte, om uit te zoeken of je nog wil blijven doen wat je altijd deed, alleen maar versterkt. In veel gevallen is het werk enige tijd gestopt en hebben mensen tijd gehad voor bezinning. Sommige mensen vragen zich af of dit is wat ze de rest van hun werkzame leven willen blijven doen. Daarnaast zal voor veel mensen de wijze waarop ze hun werk gaan doen de komende jaren ook wijzigen. Daarom is het vooral nu goed om eens de balans op te maken. Dat is ook de reden dat de regering dit gratis ontwikkeladvies in het leven had geroepen. Het doel was om zo mensen te stimuleren om verder te kijken en in te spelen op de nieuwe wijze van werken die er al is of aan zit te komen. Dat stimuleren blijkt nu dus een gouden greep geweest te zijn.

Thuiswerken heeft invloed op sociale contacten en het werkplezier

Want vergis je niet. Het feit dat er van ons verwacht wordt dat we ook in de toekomst meer thuis werken verandert ook de wijze waarop we ons werk beleven. Voor veel mensen geldt dat hierdoor de gebruikelijke spontane sociale contacten op het werk grotendeels verdwijnen. Dan gaat het om bijvoorbeeld de gesprekken bij de koffieautomaat of op de gang. Dit soort gesprekken zijn best belangrijk om je onderdeel van een organisatie te voelen en zijn voor sommige mensen een belangrijk element van hun werkplezier.

Echter ook de wijze waarop we met elkaar samenwerken verandert. Zo is de grens tussen werk en privé, als je meer thuis werkt, een stuk onduidelijker en daar moet je ook een evenwicht in vinden. Voor de duidelijkheid elke verandering heeft zowel voor- als nadelen. Echter daarom is het nu zo belangrijk dat je even stilstaat en vooruit kijkt. Om vervolgens een loopbaanpad te kiezen waar je vrolijk van wordt nu en in de toekomst. Dus wil je de balans opmaken dan ben je aan het goede adres. Maak een afspraak en laten we samen kijken wat er voor jou wél mogelijk is.

ballonnen schoenen en spoorlijn gratis ontwikkeladvies
Volg je eigen spoor en maak er een feestje van!

Een gratis ontwikkeladvies verlaagt de drempel!

Uit gesprekken met mensen die bij mij komen, weet ik dat de meesten het best spannend vinden om naar een loopbaanadviseur te stappen. De term gratis verlaagt de drempel. De meesten hebben ook het idee dat dat heel duur is. Echter de kosten zijn relatief laag als het gaat om een baan vinden die echt bij je past en waar je werkplezier hebt.

Echter iedereen maakt zijn eigen afwegingen maar om je een beeld te geven waar we over praten. Afhankelijk wat je precies nodig hebt, een traject is altijd maatwerk, ben je in 4 of 5 gesprekken klaar. De kosten liggen dan tussen de 500 en 700 euro en zijn mocht je het als particulier inkopen in bepaalde gevallen ook nog aftrekbaar van de belastingen.

Het leuke is dat als ik mensen na afloop vraag die het bedrag zelf betalen of ze het de moeite waard vonden, zeggen ze allen zonder uitzondering dat ze het de kosten meer dan waard vinden. De reden dat ze het niet eerder deden is dat ze het best spannend vonden om een afspraak te maken.

Het feit dat er nu een gratis ontwikkeladvies werd aangeboden, verlaagde de drempel aanzienlijk. Trouwens ook mensen die bij mij een gratis traject deden gaven na afloop aan dat ze als ze het eerder geweten hadden er best het bedrag voor over zouden hebben gehad. Gelukkig zijn er diverse organisaties die het nut van loopbaanadvies onderkennen en zich bewust zijn van deze barrière. Om de werknemers in de bedrijfstak te stimuleren hebben ze mogelijkheden voor loopbaan- of ontwikkeladvies expliciet in de CAO genoemd. Helaas zijn die regelingen nauwelijks bekend bij de meeste werknemers.

Wat tips voor een loopbaan/ontwikkeladvies!

1. Kijk eens wat er in je cao staat over een ontwikkeladvies of loopbaanadvies!

Het rare is, is dat er best in veel CAO’s al jaren afspraken gemaakt zijn over opleiding, ontwikkeling en zelfs expliciet loopbaanadvies. Echter daar wordt in de praktijk nauwelijks gebruik van gemaakt. Dus kijk eens wat je cao daarover zegt en maak er als het er is er ook gebruik van. De norm is dat het geld dat beschikbaar is, in feite jouw geld is en dat je daardoor vrij kunt kiezen naar welke loopbaanadviseur je gaat. Veel bedrijven bieden ook zelf of via een partner wat aan en daar zitten hele mooie trajecten tussen. Echter als onafhankelijke loopbaanadviseurs merken wij dat er ook mensen zijn die liever naar een echt onafhankelijke loopbaanadviseur gaan om zo vrijuit te kunnen praten.

2. ‘Vangnet’ voor degenen die nu te laat zijn!

Had je graag deelgenomen aan het gesubsidieerde traject maar ben je te laat dan heb ik misschien nog wat voor je. Als je je aanmeldt voor 1 juni 2021 kun je het complete traject bij mij doen voor de helft van de prijs die het ministerie ervoor geeft. De kosten zijn dan 350 euro. (Dat is inclusief testen en btw). Dus neem als je interesse hebt even contact met me op. Ik vertel je wat over het traject en kijk wat je nodig hebt. Misschien kan ik zo nog wat voor je betekenen.

Groet en tot op de koffie of thee.

Karin van ’t Hoff

Contact: