Vastlopen tijdens je studie. Wat te doen?

vastlopen studie schoolbord

Wat klanten zeggen:

“Ik kijk er naar uit om aan iets nieuws te beginnen, dat heb ik lang niet kunnen zeggen.” Inge

 

“Je straalt rust en vertrouwen uit. Hierdoor voel ik me zekerder en gestimuleerd om verder te kijken.” Peter

 

“Toen ik voor de eerste keer bij je kwam was ik niet blij. Nu kan ik zeggen dat ik er weer zin in heb om naar mijn toekomst te kijken!” Roel

Vastlopen tijdens een studie is meer regel dan uitzondering!

Iedereen die studeert heeft wel eens een periode waarin hij denkt: Waarom doe ik dit? Waarom heb ik hiervoor gekozen? En wil ik hier nog wel mee verder? Dit noemen we ook wel vastlopen in je studie. Zo’n moment heeft iedereen wel eens echter als je jezelf deze vragen steeds maar weer blijft stellen valt je motivatie weg en dan hebben we het echt over vastlopen in je studie. Helaas ben je dan niet alleen want bij veel studies is een uitvalpercentage van meer dan 50% van de studenten die start meer regel dan uitzondering.

De reden voor het vastlopen in je studie

De redenen dat mensen vastlopen in hun studie zijn diverse. De belangrijkste reden is dat de aansluiting van het voortgezet onderwijs en de studie onvoldoende op elkaar aansluiten. Dan gaat het veelal niet alleen om de kennis maar meestal om de wijze waarop je geacht wordt te studeren. Er wordt bij veel studies veel meer zelfstandigheid van je verlangd en sommige studenten zijn daar in die periode in hun leven nog niet aan toe. Ook het studeren in een andere omgeving met andere mensen vergt ook wel wat. Deze factoren samen zorgen voor onrust en onzekerheid en dan plopt de vraag op: Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?

Vastlopen in je studie is niet goed voor je zelfvertrouwen!!

Dat vastlopen in je studie doet je hoe je het wendt of keert absoluut geen goed. De meeste mensen gaan twijfelen aan hun vermogen om keuzes te maken en aan zichzelf. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om te bedenken wat je dan wel zou willen. Wanneer je niet uitkijkt verlies je een groot gedeelte van je zelfvertrouwen. Daarom is het goed om hulp te vragen als je dreigt vast te lopen in je studie of vastgelopen bent. Als loopbaanadviseur/coach kan ik je helpen om op zoek te gaan naar een nieuw doel en ondanks dat je vastgelopen bent toch de positieve punten uit deze ervaring eruit te halen. Zodat je weer met een open blik naar je toekomst kan kijken.

Wat doe je als je (bijna) vastloopt in je studie

Wanneer je dit ‘overkomt’ is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat kun je ervan leren? Wat ging goed en wat moet anders?
  • Hoe ga je verder en kies je een vervolg dat wel bij je past?
  • Welke keuzes moet je dán maken?
  • Ben je er (al) aan toe om een vervolg te geven aan je studie of moet het (voorlopig) iets anders worden?

Belangrijk is dat je je leermomenten eruit haalt en dat je weer met een open blik naar de toekomst durft te kijken. Gelukkig wijst de praktijk uit dat de meeste mensen die bewust en goed voorbereid beginnen aan een tweede studie of na een stop een weloverwogen doorstart maken, veel kansrijker zijn. Wrang om te zeggen maar het vastlopen tijdens een studie is ook een heel leerzaam moment waar je als je het goed analyseert heel veel uit kan halen. Dus denk als veel succesvolle amerikanen dat het heel leerzaam is om een keer failliet te gaan. De fouten die je toen gemaakt hebt maak je nooit meer.

Keuzestress na het vastlopen in je studie.

Door het grote aanbod van studies is het een uitdaging om als beginnend student de juiste keuze te maken voor een studie, deze ook af te ronden en je een voorstelling te maken van jezelf op de arbeidsmarkt. Hoe nu te kiezen wanneer je eerder een keuze hebt gemaakt waarvan je overtuigd was dat het de goede was en dat bleek niet zo te zijn? Dat valt niet mee. Want hoe weet je nu of het dit keer wél de juiste keuze is? Helaas dat weet je nooit. Echter onderschat niet wat je geleerd hebt. En weet ook dat je nu de kans hebt om goed onderbouwd met de kennis van nu weer een nieuwe keuze te maken.

Belangrijke factoren bij het bepalen van een studiekeuze!

Het maken van een studiekeuze geeft ook richting aan je vervolgleven. En dat is best een grote keuze. Echter iets kiezen waar je geen plezier aan hebt om er later alleen maar rijk van te willen worden is niet erg kansrijk. Een goede keuze is gebaseerd op meerdere factoren en de basis is steeds dat je weet hoe je zelf in elkaar steekt. Wat vind jij belangrijk? Wat hoort bij jou als persoon? Waar word je blij van? Weet dat je bent gevormd door je opvoeding, je opleiding, je vrienden enzovoort. Belangrijk is dat je antwoorden vindt op onderstaande vragen. Hoe beter inzicht in jezelf hoe groter de kans op een succesvolle studie en een goede loopbaan erna.

  • Maar wat hoort nu echt bij jou?
  • Wie ben jij?
  • En als je dan een keuze hebt gemaakt hoe maak je je de aangeboden kennis dan eigen?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Over welke leer- en werkstijlen beschik je bijvoorbeeld?
  • Kun je kritisch naar je eigen gedag kijken?
  • Hoe zorg je ervoor dat je de ingeslagen weg kunt blijven volgen?

Deskundige professionele hulp bij de studiekeuze is een goede investering!

Om op deze vragen een antwoord te krijgen ga ik samen met jou in eerste instantie terug naar je basis. Ik weet uit ervaring dat het heel essentieel is om te kijken uit wat voor gezin je komt en wat dat je heeft gebracht.

  • Wat heeft je geholpen?
  • Waar wordt je door belemmerd?
  • Wat zijn je kwaliteiten?
  • Wat zijn je aandachtspunten?
  • Welke patronen kunnen doorbroken worden?

Het resultaat hiervan is dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf en op een weloverwogen manier met een studie kunt starten of een vervolg kunt geven aan een door jou gekozen studie.

Wat levert deskundige begeleiding na het vastlopen in je studie je op?

Vastlopen in je studie is best een heel vervelende ervaring. Want veel mensen zien het als falen en dat heeft impact. Wat ik doe is ervoor zorgen dat je deze ervaring een plaatsje geeft en dat je er de positieve dingen uit haalt. Wanneer dat gebeurd is zorg ik ervoor dat je weer verder kan. Vervolgens gaan we samen op zoek naar een nieuwe passende uitdaging op je levensloopbaanpad. Dat is in de regel een voor jou passende studie. Of een baan met studiemogelijkheden zodat je je doel dat je voor ogen hebt, kan bereiken.

Hoe ziet mijn begeleiding eruit?

Mijn begeleiding is meer dan alleen een testje doen. Ik ga, in een ontspannen sfeer, samen met jou rustig uitzoeken waar je warm voor loopt en waar je nu tegenaan loopt. Hierdoor achterhalen we wat je nodig hebt om succesvol je studie af te ronden. Vanzelfsprekend zet ik waar nodig testen in zoals de talentenscan van Kickor of een andere test als dat meer van toepassing is. Hierdoor krijgen we samen helder waar je nu staat. We formuleren antwoorden op de vragen als: Wat kun je, wat wil je en wat heb je (nog) nodig om een studie succesvol af te ronden. Dat zijn de vragen waar we ons op richten. Daarnaast gaan we ook concreet kijken wat je zélf kunt doen om er een succes van te maken.

Wat kost mijn ondersteuning?

Voor een gesprek van een uur breng ik € 85,- exclusief BTW in rekening. Als richtlijn geldt drie maanden tot een half jaar. Dit zijn ongeveer tien gesprekken. Wanneer je met mij een traject start, geldt dat er in die periode wanneer nodig regelmatig telefonisch en/of email contact is. Dit wordt niet extra in rekening gebracht. Mocht dit bedrag te hoog zijn dan kunnen we hierover altijd in gesprek gaan.

Contact: