Nieuwe start bij ongewenst kinderloos zijn

ongewenst kinderloos meisje op landweg met koffertje

Wat klanten zeggen:

“Ik kan volledig mezelf zijn bij jou.”

“Ik voel me beter dan ooit.”

“Mijn leven heeft weer zin gekregen.”

Ik ben ongewenst kinderloos. Dat betekent dat ik afscheid heb moeten nemen van het kind dat ik niet gekregen heb en van mijn beeld als moeder van een gezin. Dat ‘accepteren’ was een zwaar en moeilijk proces waarbij ook mijn relatie onder druk is komen te staan. Dit kwam omdat ongemerkt bijna alles in het teken van onze kinderwens was komen te staan. Ik heb ook gemerkt dat ik als vrouw heel anders in dit proces zat als mijn man.

Ik heb inmiddels mijn draai weer gevonden en wil met mijn kennis en opgedane ervaring vrouwen helpen om hun leven weer op de rails te krijgen. Daarom heb ik een tweedaagse training bedacht om vrouwen, die geen moeder kunnen worden, weer op weg te helpen.

Ongewenst kinderloos betekent dat je kinderwens niet in vervulling gaat.

Je wordt geen moeder. Hierdoor gaat je leven op een andere manier lopen dan je gedacht hebt. Voor mij gold dat ik er toen pas achter kwam hoe mijn leven als vrouw altijd onbewust in het teken had gestaan van moeder worden. Vanaf dat ik met poppen speelde werd dit beeld al gevoed. Voor mij als klein meisje was het een vanzelfsprekend iets dat ik ook moeder zou worden. Echter die grote droom ging niet door en dat doet pijn. Mijn leven stond op zijn kop nu mijn grote levensinvulling niet door ging. Dat betekende dat ik op zoek moest naar een andere levens- en werkinvulling.

Als je kinderwens niet vervuld kan worden, ontstaat er een nieuwe situatie. De gedroomde/geplande toekomst van een leven als ouders met een of meer kinderen gaat niet door. De kunst is nu om samen met je partner te kijken hoe je op een andere manier die toekomst in gaat vullen.

Kun je ongewenst kinderloos verwerken?

Nee, ik denk niet dat je het feit dat je ongewenst kinderloos bent, kunt verwerken. Echter ik geloof ook niet in het verwerken van het verlies van iemand. Verwerken suggereert dat je iets kunt oplossen en dat kun je helaas niet. De situatie is zoals die is en die verandert niet. Echter je moet er wel mee aan de slag. Want van wegstoppen en er bewust geen contact mee maken heb je veel meer last omdat dat eenvoudig weg hoe graag je dat ook wil niet echt kan. Immers elke keer wanneer je er mee geconfronteerd wordt raakt het je.

Wat je wel kunt leren is om daar op een goede manier meer om te gaan zodat je er minder last van hebt en misschien zelfs om kunt zetten in iets positiefs. Met name daarmee kan ik je als coach en ervaringsdeskundige bij helpen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om weer te kunnen genieten van de kinderen van anderen. Ook heb ik een andere zinvolle levensinvulling gevonden die me ook veel voldoening geeft. Niet ter vervanging van mijn kinderwens maar als een andere bron van inspiratie. Dus zoek je ondersteuning lees dan verder over mijn training of maak een coachafspraak.

Welke vragen heb je?

Wanneer je ongewenst kinderloos bent dan staat hoe gek het ook klinkt je leven op zijn kop. Je hebt dan vaak de volgende vragen:

  • Waarom overkomt me dit?
  • Waarom doet het zo’n pijn? Want eigenlijk blijft de situatie hetzelfde.
  • Wat doe ik met de ontstane leegte?
  • Hoe ga ik er mee om nu ik zelf geen moeder word?
  • Hoe neem ik ‘afscheid’ van mijn kinderdroom?
  • Wat heb ik nodig om na dit afscheid weer verder te gaan?
  • Hoe wil ik mijn leven verder invullen?
  • Kan en wil ik nog terugkeren in mijn oude wereldje of moet het iets heel anders worden?

Ik help je om een antwoord op deze vragen te vinden. Laat je inzien dat je de situatie waarin je je bevindt zelf kunt veranderen. Ook laat ik je zien en ervaren dat je je eigen pad mag volgen. Zonder dat je je tegen laat houden.

Training: De nieuwe start als je ongewenst kinderloos bent

In de tweedaagse cursus ongewenst kinderloos komen al de bovenstaande vragen aan de orde. We staan stil bij je verdriet en kijken naar je toekomst. Ik help je om je in te laten zien dat er ook een zinvol leven mogelijk is zonder (eigen) kinderen. Ik help je om de tijd te nemen om op een gezonde en waardige manier afscheid van je ongeboren kind te nemen. Hierdoor kom je weer in je kracht te staan en kun je je onvervulde verlangen op een andere manier vorm gaan geven.

De verbinding met andere vrouwen in dezelfde situatie helpt daarbij. We werken in kleine groepen van maximaal 10 cursisten. Hierdoor komt elke cursist voldoende aan bod. De kosten voor deze cursus zijn 295 euro, dit is inclusief koffie/thee en lunch. Deze training vindt plaats op 19 en 20 oktober 2023 in Conferentieoord De Poort in Groesbeek bij Nijmegen. Neem even contact met me op als je interesse hebt.

Coachen voor als je ongewild kinderloos bent

Als je individueel begeleiding wil kan dat ook. Dan ga ik samen met je op pad. We onderzoeken hoe je op een andere manier een zinvolle invulling aan je leven en/of werk kunt geven. Zodat je kwaliteiten, die je anders zou inzetten bij het opvoeden van je kind, niet verloren gaan. Om dit traject te doen is het wel handig maar niet noodzakelijk dat je deze cursus gevolgd hebt. Wanneer je een keer vrijblijvend met mij wil sparren wat ongewenst kinderloos voor jou betekent en hoe nu verder neem dan contact met me op.

Contact: