Kernkwaliteiten zijn je groeibriljanten

foto Karin van 't Hoff

Wat klanten zeggen:

 

 

 

Frank: “Toen Karin met het kwaliteitenspel aan kwam dacht ik dat doe ik wel even. Maar het bleek lastiger dan gedacht om bij mijn kwaliteiten te komen en ze te benoemen. Maar wat een inzicht heeft het me gegeven en wat een plezier heb ik gehad van deze oefening bij mijn sollicitatie gesprek. Ik kon toen ze voorbeelden vroegen zo mijn verhaal vertellen en dat heeft er zeker aan bijgedragen dat ik de baan heb gekregen die ik graag wilde.”

 

 

 

Mieke: “Wat een eye-opener waren de gesprekken met mijn vrienden en collega’s over mijn kernkwaliteiten en wat hebben die gesprekken mijn zelfvertrouwen een boost gegeven. Ik bleek voor mijn omgeving veel waardevoller te zijn en veel meer te betekenen dan ik ooit gedacht had. Mijn inspanningen werden toen ik er naar vroeg zeer gewaardeerd door anderen en eerlijk gezegd had ik toen ook nodig dat iemand dat tegen me zei. In de gesprekken met Karin is hoe ik naar mezelf kijk erg ten voordele veranderd en daar ben ik heel erg blij mee. Dus ga met je kwaliteiten aan de slag het levert je heel veel op.”

 

Al een tiental jaar begeleid ik met veel plezier mensen met hun loopbaanvragen en ga daarbij op zoek naar hun kernkwaliteiten. Daarbij gaat het altijd om de volgende vragen.

Waar sta je nu in je loopbaan? Wat zou er eventueel anders moeten? Wat kun je allemaal? Waar wil je naar toe? Op zich vier best eenvoudige vragen maar in de praktijk blijkt dat best moeilijk om deze goed te beantwoorden.

De hamvraag is altijd: “Wat wil je en wat kun je allemaal?”

Deze vraag is meestal best lastig omdat het hier gaat om je kernkwaliteiten. Je kernkwaliteiten maken je wie je bent en toch is het voor velen van ons best lastig om daar bij te komen omdat we het contact met onze kernkwaliteiten kwijt zijn. Dit komt omdat onze omgeving ons niet vanzelf stimuleert om ons verder te ontwikkelen ofwel ons zelfs bepaalde dingen afleert.

De gemiddelde mens

Op zich klinkt dat raar maar onze opvoeding en ons onderwijssysteem is er helaas vooral op gericht om van ons een gemiddeld mens te maken. Immers iedereen moet bepaalde basisvaardigheden minimaal beheersen. Als dat onvoldoende is, wordt daar de aandacht op gevestigd. Je kunt misschien wel mooi zingen maar als je voor wiskunde geen voldoende haalt, ga je niet over. Het gevolg hiervan is dat we gedwongen veel aandacht moeten geven aan onze mindere vaardigheden. Met als triest resultaat dat we soms het contact verliezen met waar we écht goed in zijn.

Ga weer op zoek naar je kernkwaliteiten!

Dit verhaal gaat over kernkwaliteiten, jouw eigen groeibriljanten. Hoe kom je er (weer) achter wat die van jou zijn. En hoe kun je ze verder ontwikkelen en inzetten zodat je bent wie je werkelijk bent. Als dat zo is, doe je vooral dingen waar je goed in bent, zit je lekker in je vel en stroomt de energie. Dat willen we toch allemaal? Daarom pleit ik er altijd voor om contact te maken met je kernkwaliteiten en deze groeibriljantjes de aandacht te geven die ze verdienen.

Karin van t Hoff

1. Mijn verhaal als het gaat om verborgen kernkwaliteiten.

Ik had als kind vaak buikpijn. Ik ging dan naar mijn moeder en zij gaf mij een bekertje warme melk en een paracetamol en vertelde me dat het wel over zou gaan. Dat was heel lief van haar. Zij vroeg mij echter nooit of er misschien iets met me aan de hand was. Zo leerde ik om, wat ik nu herken als een onrustig, onbestemd gevoel, dit ‘op te lossen’ met externe hulpmiddelen. Als het er niet meer was, was het over. Ik maakte er geen contact mee en ging door er met niemand over te praten ook niet op zoek naar de oorzaak van dit ‘gevoel’ en wat me dat eventueel wilde zeggen. Kortom ik leerde om het te negeren en gewoon verder te gaan.

1.1 Ik zag mezelf en dacht: “Wie ben ik?”

Als ik nu terugkijk op mijn jeugd voelde ik me al heel snel anders dan anderen. Ik was veel ‘gevoeliger’ dan anderen in mijn directe omgeving en pikte met name feilloos spanningen tussen mensen op. Zowel de spanning die er soms was tussen mijn ouders als andere spanning die er bijvoorbeeld zat in mijn vriendengroepjes voelde ik vaak in mijn buik. Het gevolg hiervan was dat ik graag alleen was. Mijn favoriete plekje was toen een heerlijk geurende struik in onze tuin. Ik sloop weg en kroop onder de struik met een boek en als het aan mij lag kon ik daar uren zitten. Ik was daar helemaal in mijn element.

Dochter van mijn moeder

Echter door vooral mijn moeder werd van mij gevraagd dat ik contact maakte en me afstemde op de mensen in mijn omgeving. Om zo te laten zien wat een fantastische leuke, vlotte, talentvolle, mooie dochter ze had. Zij projecteerde haar behoeftes op mij en ik moest ‘optreden’ en modeshows lopen. Dat was eigenlijk niet echt mijn ding en kostte mij heel veel energie.

Zo stimuleerde ze mij om net als zij me te richten op de behoeftes van anderen. Omdat ik van haar hou deed ik ontzettend mijn best om aan haar ideale beeld van de (era) dochter te voldoen. Echter het was te geforceerd en niet mijn ding en ik voelde dat mijn omgeving, met uitzondering van mijn moeder daar niet echt op zat te wachten. Hierdoor werd ik heel onzeker, kreeg last van allerlei pijntjes in mijn hele lijf en was doodongelukkig.

Wat ik deed paste niet bij me

Zo kwam ik er al heel vroeg achter dat wat er van mij verwacht werd niet echt bij me paste en dat beangstigde me. Eigenlijk wist ik helemaal niet wie ik was. Ik wist alleen dat dit leven niet bij me paste. Maar ja wat dan wel. Het gevolg hiervan was dat ik met veel pijn en moeite mijn schooltijd en jeugd doorliep. Ik zocht steeds bevestiging bij steeds andere vriendjes en had geen flauw idee wat ik wilde. En daar werd ik doodmoe van. In mijn ogen hadden de mensen daar in mijn omgeving helemaal geen last van. Zij deden hun ding en waren helemaal niet met hun omgeving bezig. In mijn ogen durfden zij zichzelf te laten zien en dat wilde ik eigenlijk diep van binnen ook wel.

Leven vanuit het hoofd i.p.v. intuïtie

Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik heel erg vanuit mijn hoofd leefde. Ik heb me daar eigenlijk altijd “verstopt”. Hierdoor gaf ik mezelf geen ruimte voor gevoel of intuïtie. Ik heb vooral thuis geleerd om niet te praten over mijn gevoel en vond het dan ook heel erg lastig om hier woorden aan te kunnen en mogen geven. Ik zag mijn gevoeligheid dan ook zeker niet als een kwaliteit maar iets waar ik veel last van had. Ik was echter wel op zoek naar antwoorden en bleef daardoor maar malen in mijn hoofd en kwam niet veel verder. Gelukkig kwam ik toen diverse mensen tegen waarmee ik hierover wel kon praten. Zij bevestigden mij dat er niets mis was met me. Die bevestiging had ik op dat moment hard nodig. Zo kreeg ik weer een beetje zelfvertrouwen en kon ik verder.

Contact met mijn gevoel

Nu vele jaren later weet ik wat ik toen miste. Ik ben hier later op een intensieve en bewuste manier mee aan de slag gegaan. Ik kan nu inmiddels contact maken met dit gevoel en het helpt me erg in mijn werk als loopbaanadviseur. Het mooie is dat het nu lijkt of alles in elkaar schuift tot een compleet geheel. Ik ben nu steeds meer in verbinding met mezelf zowel psychisch als fysiek als in verbinding met mijn omgeving. Ik mag er zijn met alles dat er is en ik heb geleerd om met aandacht naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en dat ook te blijven doen.

1.2 Wat levert die kernkwaliteit me nu op?

Het voordeel van de kwaliteit gevoelig, want daar heb ik het over, is dat ik (onbewust) extra open sta voor prikkels en indrukken. Hierdoor beleef en ervaar ik  gebeurtenissen, situaties en ook contact met anderen heel intensief. Zo kan ik enorm genieten van de natuur en ook van het intense contact dat ik met anderen heb. Dat gaat nu vanzelf. Echter kwaliteiten vragen er wel om dat je leert om er goed mee om te gaan. Het inzetten van kwaliteiten gaat in principe vanzelf. Echter iedereen heeft een andere set aan kernkwaliteiten en realiseer je dat wat voor jou allemaal vanzelfsprekend is meestal niet voor een ander geldt. Zo had ik een vriendje die heel goed in wiskunde was. Hij probeerde het me uit te leggen en begreep maar niet waarom ik ‘het maar niet zag’.

Van wie is het gevoel?

Zo vond ik het moeilijk om te onderscheiden of een bepaald gevoel nu van mij was of van die ander. Gelukkig heb ik in de loop van de tijd geleerd om bij mezelf te blijven als het gaat om projecties en gevoelens van anderen. Door schade en schande weet ik nu te onderscheiden wat van mij is en van de ander. Door vallen en opstaan, voelen en ervaren, begrijp ik inmiddels ook stukken beter hoe ik zelf in elkaar zit en wat ik nodig heb om voluit te leven. Ik geniet ervan om dat vanuit mijn eigen kracht en op mijn eigen wijze te kunnen en mogen doen. Ik zie en leef het leven als één grote ontdekkingsreis. En dat gun ik jou ook! Een mooie eye-opener was een training natuurlijk leiderschap waar een paard (zie foto onder) me een prachtige spiegel voor hield.

Kernkwaliteiten karin omhelst paard

2. Wat zijn nu eigenlijk kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten zijn je eigenste eigenschappen. Ze zijn niet aangeleerd maar aangeboren en behoren tot je kern, tot wie je in essentie bent. Deze kernkwaliteiten ‘kleuren’ je. Jouw kernkwaliteiten te samen, maken je tot wie je bent. Het zijn je specifieke eigenschappen die naar boven komen als iemand je moet beschrijven. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn enthousiast, zorgzaam, gevoelig, daadkrachtig, analytisch, enzovoort. Ze zitten in je en je kunt er een beroep op doen. Daarnaast ben je er ook ‘van nature’ heel goed in.

Het zijn dus geen gedragingen maar mogelijkheden waar je je op kunt afstemmen. Een kernkwaliteit is te herkennen aan een bijzondere vaardigheid waarover jezelf zegt: ‘Dat kan toch iedereen’. Maar anderen noemen die kernkwaliteit als iets waar jij heel goed in bent. Als je bij jou een van je kernkwaliteiten weg haalt, zou niemand je meer herkennen.

2.1 Kernkwaliteiten kun je niet aan- of uit zetten!

Een kernkwaliteit is altijd aanwezig. Echter je kunt hem wel verstoppen of verborgen houden door hem bewust niet in te zetten. Of ervoor kiezen om hem niet verder te ontwikkelen. Denk weer aan mijn kwaliteit gevoelig die niet door de omgeving werd gewaardeerd. Het heeft lang geduurd voor ik door had dat je gevoeligheid ook als een kwaliteit zou kunnen zien.

Bij al mijn loopbaantrajecten komen de kernkwaliteiten wel ter sprake. Immers zij geven aan waar je kansen liggen en ook waar je vrolijk van wordt. Let maar eens op, als je bezig bent met iets dat je heel goed afgaat wordt je vanzelf vrolijk. Kernkwaliteiten komen van binnenuit. Ze zijn eigen en niet aangeleerd. Hoe duidelijker het beeld is van je kernkwaliteiten, hoe bewuster je deze kunt laten doorstralen in je werk en leven.

2.2 Benoemen van je kernkwaliteiten is vaak best lastig!

Echter ondanks dat ze je vormen tot wie je bent is het vaak best lastig om ze zelf allemaal concreet te benoemen. Dit komt ofwel door het feit dat ze voor jou niet echt bijzonder zijn. Het kost je immers weinig moeite. Echter vaak is het ook moeilijk om ze te benoemen omdat je niet geleerd of zelfs afgeleerd hebt om ze in te zetten.

Dit gebeurt veelal als jouw kwaliteit niet door je omgeving als prettig wordt ervaren. Om niet steeds het buitenbeentje te zijn, heb je afgeleerd om steeds contact te maken met die kwaliteit. Je bent een beetje vergeten dat je die hebt. Het mooie bij mijn loopbaantrajecten is te zien hoe blij mensen zijn als ze weer contact maken met een van hun verloren gewaande kwaliteiten. Ze krijgen weer energie en het gaat weer stromen. Ze weten weer wat ze willen en kunnen weer verder.

2.3 Oefening baart kunst!   

Ook voor kernkwaliteiten geldt dat oefening kunst baart. Dus het is zeker goed om je kwaliteiten aandacht te geven en ze steeds verder te ontwikkelen. Hierdoor wordt je er steeds beter in en krijg je steeds meer zelfvertrouwen om ze gericht in te zetten.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Siem zat in 4 vwo en had o.a. door zijn dyslexie heel veel moeite met het vak Frans. Hoeveel tijd hij er ook in stak, hij kon met moeite een 4 halen. Hij stapte naar de conrector en vroeg hem het volgende: Meneer de conrector. U heeft het altijd over talent ontwikkeling. Waarom moet ik zoveel energie steken in een vak waar ik toch niets mee wil. Ik kan toch veel beter al die energie steken in wiskunde om van die 8 een 9 te maken. Daar wil ik mee verder.” De conrector was overtuigd. Siem mocht het vak frans laten vallen. Hij is nu heel succesvol met zijn studie econometrie waar heel veel wiskunde in zit.

Dus wees als Siem en steek je energie in je kernkwaliteiten en niet in dingen waar je geen talent voor hebt. Je doet jezelf dan te kort. Ga vol voor je kwaliteiten!

3. De schaduwkant van je kernkwaliteiten: Vervormingen.

Zoals er geen licht kan zijn zonder donker, zo heeft ook iedere kernkwaliteit een zon- en schaduwkant. Deze schaduwkant wordt ook wel een vervorming of valkuil genoemd. Daar is sprake van als een kernkwaliteit te ver doorschiet. Zo kan de kernkwaliteit ‘behulpzaam’ doorschieten in ‘bemoeizucht’, de kwaliteit ‘gevoelig in ‘overgevoelig’ of de kernkwaliteit ‘daadkracht’ doorschieten in ‘drammerigheid’. Áls dat gebeurt, wordt je kracht je zwakte en bestaat het gevaar dat je jezelf er geheel in verliest.

Vaak wordt dat doorschieten uitgelokt door de situatie. Vooral als je niet op je gemak bent, is je connectie met je kernkwaliteiten wat minder en kan het zo maar voorkomen dat je in je valkuil stapt. Dan worden bescheiden mensen onzichtbaar, gevoelige mensen overgevoelig, daadkrachtige mensen tirannen etc..

Vervormingen en kernkwaliteiten zijn gekoppeld!

Het mooie is dat je vervormingen en valkuilen je ook kunnen helpen met het opsporen van je kernkwaliteiten. Dus kijk maar eens in je omgeving wat je zoal van anderen te horen krijgt. Ga vervolgens op zoek naar de kernkwaliteit die daar onder zou kunnen zitten. Ook is het goed om inzicht te krijgen in welke situaties je de neiging hebt om door te schieten in je valkuilen en eens te onderzoeken wat je nodig hebt om wel in je kernkwaliteit te blijven. Het mooie is dat als je je valkuilen ziet als uitdagingen met een kwaliteit er onder dat het dan vaak veel eenvoudiger is om daar contact mee te maken.

Ken je kernkwaliteiten en valkuilen!

Voor je ontwikkeling en om te weten waar je op dit moment staat, is het essentieel dat je weet hoe jouw plaatje van kernkwaliteiten en valkuilen er uit ziet. Dus ga op zoek naar je al dan niet verborgen kernkwaliteiten en valkuilen. Krijg inzicht wat voor invloed deze kernkwaliteiten met bijbehorende valkuilen op jouw ontwikkeling hebben. Leer je eigen regie te pakken als het gaat om het op een efficiënte manier inzetten van deze kernkwaliteiten. Dat is altijd het uitgangspunt bij mijn coachgesprekken. Ik heb inmiddels zelf ervaren dat het je heel wat brengt. Een aantal in het verleden verborgen kwaliteiten durf ik nu volop te gebruiken in mijn werk als loopbaanadviseur en coach en dat levert me veel werkplezier op!

4. Wat kan een loopbaanadviseur voor je betekenen?

Zoals al gezegd maken je kernkwaliteiten je tot wie je bent. Dus daarom zal een loopbaanadviseur of je nu voor een carriérswitch komt of vastloopt in je werk, altijd  eerst terug gaan naar je basis. Wat maakt jou wie je bent en wat heb je aan potentie. Dit zijn vaak best lastige vragen omdat we daar in het dagelijkse leven nauwelijks mee bezig zijn. Echter als je weloverwogen keuzes wil maken voor je toekomst, of een andere baan wilt, is het heel belangrijk dat je daar echt zicht op hebt. Anders is de kans best groot dat je uiteindelijk terecht komt op een plaats die niet echt bij je past.

Een loopbaanadviseur helpt kernkwaliteiten te (her)ontdekken!

Door gerichte oefeningen aan te bieden, goed te luisteren en door te vragen stimuleer ik mijn klanten om hun kernkwaliteiten te (her)ontdekken. (Zie ook de 7 loopbaanvragen in mijn artikel carrièreswitch ). Dit helpt hen om inzicht te krijgen in hun talenten én geeft tevens inzicht in waar ze warm voor lopen. Het uitgebreid stil staan bij de kwaliteiten geeft altijd mooie nieuwe inzichten.

Veelal omdat mensen weer contact maken met hun eigen kernkwaliteiten. Meestal hebben ze deze in de loop der tijd vaak ongemerkt ingezet en zijn ze als vanzelfsprekend gaan zien. Het gevolg is dat je er dan niet meer bij stil staat. Echter door dit weer wel te doen komen ze erachter dat ze deze kwaliteiten op hun eigen unieke wijze inzetten. Door hun directe omgeving hier naar te vragen wordt dat nog eens extra duidelijk.

Het kwaliteitenspel is een mooi instrument

Ikzelf gebruik in mijn trajecten als het passend is o.a. het ‘kwaliteitenspel’ om je kwaliteiten opnieuw in beeld te brengen. Om het te laten leven benoem je concrete voorbeelden bij je kwaliteiten. Vervolgens leg je je kwaliteiten voor aan twee mensen in je directe omgeving die je goed kennen. Hen vraag je om naast de door jou benoemde kwaliteiten ook eens te kijken of zij jou een kwaliteit toekennen die je zelf niet benoemd hebt, de zogenaamde verborgen kwaliteit. Dit geeft vaak verrassende inzichten. Immers zoals gezegd een kernkwaliteit is iets dat voor jou heel gewoon is en daardoor zie je het vaak niet meer. Je vraagt hen ook of ze een door jou benoemde kernkwaliteit niet op jou van toepassing vinden en zo ja waarom. Dit is meer een borging of je het goed gezien hebt.

5. Wat levert het inzicht op je kernkwaliteiten je op?

Je kijkt vanaf een afstand naar jezelf en ziet daardoor waar je nu staat. Je maakt weer contact met waar je blij van wordt, waar je goed in bent en waar je ‘moeiteloos briljant’ (term van Selma Foeken, ondernemerscoach) in bent. Je kijkt naar wie je bent, waar je vandaan komt en wat dat je heeft opgeleverd. Ook kun je een inschatting maken wat je in potentie zou kunnen bereiken. Dat is een mooie start voor iets nieuws. Je hebt trouwens ook geleerd om opnieuw naar jezelf te kijken. Dit kun je altijd weer opnieuw gebruiken.

Kernkwaliteiten helpen je je koers te bepalen!

Als je dit inzicht hebt is het zaak om je koers te bepalen. Waar ga je voor en welke mogelijkheden zijn er voor jou? Je overzicht met je kernkwaliteiten is een mooie start om dat te bepalen. Hiervoor is het nog wel wenselijk dat je hier een prioritering aanbrengt. Welke zijn voor jou nu het belangrijkste. Daarnaast zou je kunnen kijken welke je nog verder zou willen ontwikkelen én uitzoeken wat je hiervoor zou kunnen doen. Zodra dat allemaal helder is kun je een link leggen met de mogelijkheden die de arbeidsmarkt biedt voor jouw kwaliteiten. Probeer te achterhalen en in te schatten welke vacatures en organisaties het beste passen bij de kernkwaliteiten die voor jou belangrijk zijn. Dan weet je wat je wil en ook waar je de meeste kans hebt.

Kernkwaliteiten vliegende vlinder naar bloem

6. Praktische tips om contact te houden met je kernkwaliteiten.

Zoals hierboven beschreven is het belangrijk om in contact te komen en te blijven met je kernkwaliteiten. Hieronder wat tips die je hierbij kunnen helpen. Sta regelmatig eens stil en pas wat van deze tips toe dan weet je nog of je op het goede spoor zit.

  1. Kijk eens welke valkuil (vervorming) je opvalt bij een ander! Dat zou zo maar eens een verborgen kwaliteit van jezelf kunnen zijn! In mijn geval is dat bijvoorbeeld breedsprakig. Ik vind diep van binnen dat ik iets te vertellen heb, iets toe te voegen heb waardoor het leven voor mezelf en de ander een stuk aangenamer kan zijn. En dat zou ik best nog wat meer uit willen dragen.
  2. Ga eens in gesprek met iemand die je dierbaar is en vraag aan hem of haar of hij je wil vertellen welke valkuilen (vervormingen) hij jou toekent. Vraag dan ook naar een concreet voorbeeld.
  3. Maak afspraken met jezelf om met je kwaliteiten aan de slag te gaan. Door te kiezen wanneer en in welke situatie je welke kwaliteit inzet, maak je afspraken met jezelf. Met het nakomen van die afspraken, stimuleer je jezelf en daardoor ga je jezelf ook meer waarderen.
  4. Word je bewust van de dynamiek die bij jouw kernkwaliteiten hoort. Hiermee spelen en jezelf te observeren helpt je in te zien in welke situaties je deze kwaliteiten en vervormingen inzet en hoe je dat doet.
  5. Neem je kwaliteiten en ook je valkuilen in eigendom. Het een kan niet zonder het ander.
  6. Leer jezelf accepteren en liefhebben zoals je bent. Zie jezelf zonder oordeel. Als je dat doet heb je direct toegang tot je uitdaging. Dat krijg je door van jezelf te leren houden.

7. Conclusie: Ga aan de slag met je kernkwaliteiten!

“Jij mag zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn, en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd.’auteur: Anna Terruwe

Ik begon deze bijdrage met mijn eigen verhaal en gaf aan dat ik er veel aan gehad heb om uitgebreid naar mijn kernkwaliteiten op zoek te gaan. Door aandacht te besteden aan mijn eigen groeibriljantjes ben ik geworden wie ik nu ben. Van een bang gevoelig vogeltje ben ik met veel vallen en opstaan nu een volwassen vrouw geworden die weet waar ze staat. Ik ben daar erg blij mee. Mijn ervaringen hebben me gemaakt tot wie ik ben en iedereen die ik ontmoet heb in mijn leven, heeft daar op zijn eigen wijze, vaak met een positieve intentie, een bijdrage aan geleverd. Ik ben blij met hun input en ben hen daar erg dankbaar voor. Ik wens dat iedereen toe. Vandaar deze bijdrage. Dus als je gericht wil werken aan je persoonlijke groei zijn je kernkwaliteiten een mooie start.

Je kernkwaliteiten ontdekken is de moeite waard!

Zoals ook al aangegeven kan het best een confronterend proces zijn maar geloof me het is de moeite meer dan waard. Door liefdevol te zijn naar jezelf en zowel je kwaliteiten als je valkuilen (vervormingen) te omarmen en aan te kijken, zal je meer in balans zijn en mag alles er zijn. In essentie is namelijk alles al aanwezig en je hebt de keuze het ten alle tijden opnieuw te (her)ontdekken en vorm te geven.

Mocht je na dit gelezen te hebben de behoefte hebben om de tips concreet om te zetten in hoe dit te gaan doen, dan ben je van harte welkom om hierover met mij te sparren! Neem contact met me op voor een vrijblijvend eerste gesprek waar we samen onderzoeken wat ik voor je kan betekenen.

Karin van ’t Hoff

Contact: